jueves, 14 de agosto de 2014

Quan la realitat s'imposa a les obsessions dels estats


Quan la realitat s'imposa a les obsessions dels estats



Vicent Partal




Fa uns quants mesos Xavier Sala-i-Martín va fer una descripció insuperable de l'absurda manera que tenim els humans de crear fronteres. Explicava que tot es resol votant excepte les ratlles del mapa, que van a bufetades. I es demanava si no ens hauríem de qüestionar el paper que hi fan els estats. (Us recomane molt el vídeo de la seua conferència, que trobareu ací.)

I ahir va passar un d'aquests fets que li donen la raó i que obliguen la política internacional a qüestionar-se moltes coses. França va anunciar de manera oficial que lliuraria armes al govern 'regional' dels kurds de l'Irac per frenar l'avanç dels gihadistes. Recordem que, fa quatre dies, el president Hollande, parlant de Catalunya, deia que estava preocupat per l'augment dels partidaris de la independència, que no li agradava. Doncs bé, ara ell mateix ha violat el principi bàsic de l'autoritat westfaliana, i ací teniu la república per excel·lència lliurant armes a un govern regional que, per a més inri, acaba d'anunciar un referèndum sobre la independència. Armes!

No ho fa perquè sí, és clar. Ho fa perquè el govern kurd ha sabut fer del seu territori l'únic lloc de l'Irac i de Síria on es pot viure amb una certa normalitat democràtica. I, per tant, els fets s'imposen. Els estats, tan contraris a la independència, avui s'adonen que els kurds són una font d'estabilitat al llevant, a l'Irac, a Síria i, per més que els coste d'acceptar-ho, a Turquia. No són la font del conflicte, sinó una de les solucions. Ha costat molt. Els kurds han hagut de treballar durant dècades, però ara ningú no pot negar la realitat i, de fet, tots els plans són damunt la taula perquè les potències occidentals accepten, cent anys després que fos proposada, la proclamació d'un estat kurd independent, encara que siga només en una part del territori.

I aquesta és una lliçó que ens ve molt bé i que arriba en un moment més que adequat. L'absurditat de segons quines fronteres es pot trencar amb la tenacitat de la gent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario