lunes, 4 de noviembre de 2013

LA BANDA DE PANCHO VILLA



Vicent Sanchis

Els mitjans de comunicació i els polítics menys insensats –també els més hàbils- de Catalunya i d’Espanya han muntat un artefacte dissuasori que es diu “tercera via”, on políticament s’encabeixen el PSC i Unió i on socialment hi ha bàsicament els indecisos, els crèduls i els despistats. La dita via ha arribat carregada de bombo i de fum. Ahir mateix, per exemple, el diari El País proclamava i editorialitzava, a través d’una enquesta, que la majoria dels catalans es mantindrien dins Espanya si trobessin des de l’altra riba una alternativa sensata a la intransigència habitual del PP, del PSOE i de la majoria de la societat espanyola. Catarroja descoberta! Això és tan cert com fals. Perquè ningú, absolutament ningú, proposa res a Catalunya que no sigui mala llet.

Si no es pot fer la pregunta “Vol vostè una Catalunya independent dins la Unió Europea”, perquè aquesta decisió correspon també a la Unió Europea, tampoc es pot plantejar una que digui “Vol vostè una Catalunya integrada en una Espanya menys bèstia?”, perquè això tampoc depèn exclusivament de Catalunya. És a dir, la tercera via són ells. I són el PP i el PSOE els qui haurien de proposar una alternativa a la independència a través d’una reforma constitucional pactada entre els dos grans partits espanyols. És això possible? No. Mentre no diguin el contrari. Doncs, menys pentinar gats i tocar el cul a la mona.

Els partits catalans partidaris del dret a decidir i de la dignitat col·lectiva haurien de denunciar aquestes maniobres. En lloc de deixar-se endur per l’espiral de la confusió o fins i tot d’impulsar-les amb grans dosis de mala fe. Però els partits catalans partidaris del dret a decidir estan molt entretinguts aprofitant cada nova oportunitat que els donen per perdre el temps amb enfrontaments sobrers. És cert que ha arribat el moment de definir la pregunta i la data d’una consulta que ni el govern ni les institucions de l’Estat permetran mai. Per tant, cal un cert debat i s’admeten totes les discrepàncies. Ara, una cosa és el debat i la discrepància i una altra de ben diferent aprofitant cada nova oportunitat per llançar-se la vaixella pel cap. Els partits catalans no en deixen passar ni una per presentar-se davant el món com la Banda de Pancho Villa. I això és exactament el que volen demostrar els partidaris de la submissió de Catalunya. De segona o de tercera via.

No hay comentarios:

Publicar un comentario