sábado, 13 de septiembre de 2014

Els quatre fets fonamentals de l'Onze de Setembre


Els quatre fets fonamentals de l'Onze de Setembre




     

Vicent Partal



1. L'independentisme ni es desinfla, ni cau, ni davalla. Ben al contrari. Aquells qui somniaven un fracàs causat pel cas Pujol i pel cansament generalitzat s'han quedat amb un pas de nas, esmaperduts. El país ha demostrat una força indeturable, amb dos detalls que cal no perdre de vista: l'absència de consignes o banderes de partit i el fet que siga el tercer any consecutiu. Tres anys seguits fent les manifestacions més grans d'Europa és qualsevol cosa tret d'una anècdota o un 'suflé'.

2. L'unionisme s'enfonsa. Mira que han abocat diners i hores de pantalla a favor de Societat Civil Catalana. I el resultat és el fracàs més estrepitós que hom es puga imaginar. Supose que algú deu provar d'esbrinar què passa. Perquè si ja eren pocs quan omplien la part central de la plaça de Catalunya i prou, ara encara són molts menys. L'unionisme a Catalunya va sense rumb, sense líders, sense res a oferir, desconcertat. Gran notícia si no perdem de vista que hi ha molts demòcrates que votaran no el 9-N i que no volen saber res d'aquests personatges.

3. El món ens esguarda admirat. Bocabadat. No tan sols pel nombre de manifestants. També per la manera, per l'alegria, per la persistència. Som un model i això explica que les portades del principals diaris del món reproduesquen imatges molt positives de la manifestació. I això és determinant perquè els governs d'arreu escolten les seues opinions públiques.

i 4. La manipulació no funciona. No sé si són tan poc intel·ligents que es pensaven de veritat que l'afer Pujol ensorraria l'independentisme. O si és que es creuen les seues pròpies mentides repetides amb tanta passió dia rere dia. Però és evident que les manipulacions no fan efecte en aquest país. Segurament crispen a Espanya, però ací no els serveixen de res. I el CNI no para de despendre diners inútils. Tic-tac, tic-tac. Jo diria que ja hi tenim el peu al coll...

No hay comentarios:

Publicar un comentario