miércoles, 26 de febrero de 2014

La crònica: Europa comença a filar prim


CONSULTA
La crònica: Europa comença a filar prim
La Generalitat deixa clar a França que el procés no té marxa enrere. El cop de mà de Viviane Reding. La Tercera Via fracassa. Alerta del lobby Elcano
Lluís Bou
Europa ha començat a filar prim. Ja no veu el procés sobiranista català només com un afer intern espanyol, encara que ho diguin. Des de fa poques setmanes el contactes s'estan multiplicant, i s'ho prenen molt seriosament. Un dels negociadors del govern m'explica als passadissos del Parlament que fa poc es va reunir amb diplomàtics francesos i li van preguntar tota mena de detalls sobre el que està succeïnt a Catalunya. "Naturalment no són d'entrada favorables a la independència, però sobretot volien confirmar si el procés és seriós". La Generalitat els va deixar clar que no hi ha marxa enrere. "El president ho té claríssim.Tirarà endavant, i després a nivell europeu ja actuarà la 'realpolitik'. Saben que seria un problema gros deixar Catalunya fora de la UE".

El cop de mà de Viviane Reding


La visita aquesta setmana a Barcelona de la comissària europea Viviane Reding forma part d'aquest més gran interès europeu pel procés català. La intervenció de Reding, que va ser molt mesurada, va caure malament al govern espanyol, perquè va demanar diàleg "sense línies vermelles" (llegiu, sense el topall de la Constitució) i va fer un suport genèric a escoltar els ciutadans a les urnes (la consulta). Mai cap representant europeu havia anat tan enllà, en un tímid però valent cop de mà a Catalunya. Reding té la medalla d'or de la Generalitat perquè en el seu dia va ajudar a introduir el català a les institucions europees.


La presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho
La Tercera Via fracassa

Representants de la denominada Tercera Via han multiplicat aquests dies els contactes amb la Moncloa per intentar algun moviment, però tots ells han resultat infructuosos. El presidents de les grans patronals Foment i CEOE, Joaquim Gay de Montellà i Joan Rosell, pressionen en aquest sentit el president espanyol, Mariano Rajoy. És l'únic flanc hipotètic que els queda, perquè Mas es nega a trair el seu compromís amb la data i la pregunta de la consulta.

En els contactes de la Tercera Via amb negociadors de Rajoy han aparegut tota mena de propostes, poques d'elles conegudes públicament, però amb el problema que no tenen comprador i són inviables. Els negociadors de la Moncloa han acceptat la consulta a Catalunya, sí, però la condicionaven al fet que Mas fes marxa enrera i passés a defensar una proposta de millora autonòmica a l'hora de la votació. La Moncloa comunicarà la seva posició definitiva al lobby autonomista després de les eleccions europees, però cada dia és més evident que no cuallarà. Són 'pourparlers'.


El primer secretari del PSC, Pere Navarro

El lobby Elcano, en alerta


Tant en la gran patronal com a la Moncloa ha crescut el neguit perquè l'aposta catalana cada dia que passa és més irreversible. El lobby Elcano, que està considerat un dels més solvents d'Espanya i assessora ministeris com el d'Exteriors, acaba de presentar una proposta per renovar la política exteriorde l'Estat. Catalunya és una de les prevencions que contemplen, en el capítol de "debilitats i amenaces".

"Vinculada a la situació econòmica i social, també cal esmentar una degradació de la confiança ciutadana en el sistema polític, que inclou cansament respecte a la corrupció, malestar per la crispació bipartidista i greus tensions territorials, sobretot a Catalunya. Aquesta realitat política enfosqueix també la imatge d'Espanya a l'exterior i debilita les institucions que han de dur a terme l'acció exterior", indica l'informe d'Elcano. El procés ja ha entrat en l'escena internacional.

No hay comentarios:

Publicar un comentario