miércoles, 5 de febrero de 2014

Una bona notícia



Blanca Busquets

Sembla increïble però hi ha una bona notícia: les escoles Bressola de la Catalunya Nord amplien escoles aquest any, i fins i tot hi ha la idea de fer la tercera a Perpinyà. Que les llistes d'espera per estudiar en català s'incrementin més i més és un senyalexcel·lent, que obliga precisament a això: a afegir aules a les escoles com les de Nyils i Prada el curs vinent i a pensar a obrir una tercera escola a la capital del Nord.

La Bressola ha passat per moments realment difícils: La crisi ha fet estralls a tot arreu i encara més en les coses tan sensibles i delicades com la llengua catalana, que ha rebut tisorades extra a tot el territori, propiciades per cervells permanentment en crisi que tenen pànic a la diversitat lingüística. Recordem que en el cas de la Bressola, encara no fa dos anys tancava l'escola de Càldegues, a l'Alta Cerdanya (tot i que es va obrir l'escola Jordi Pere Cerdà a Sallagosa per substituir-la).

Sigui com sigui, sembla que el projecte és ben viu gràcies especialment als Amics de la Bressola que s'han incrementat en temps de crisi. Això ens hauria de fer somriure una mica, ara que sembla que ningú no ens ho vulgui permetre: que el català agafi pes allà on fa anys era una mena de vergonya parlar-lo és un bon senyal. És una mena deu contrapartida a tot el que està passant al País Valencià, on ara ni tan sols es publica un diccionari perquè s'hi pot llegir que el valencià és català.

En tot això, benvingut sigui el tren d'alta velocitat que ara uneix en tan poc temps les dues capitals catalanes, Barcelona i Perpinyà; benvingut sigui si, a més d'unir persones, ajuda a incentivar que la gent vulgui parlar més català, encara que sigui per raons econòmiques. Potser sí que, com diu Mariano Rajoy, anem cap a l'Edat Mitjana, als temps en què Catalunya Nord i la Catalunya sud eren un mateix país. Quina il·lusió. Potser sí que podem tornar a començar... i a veure si aquesta vegada ens toca ser de la banda dels que guanyen. Estaria bé.

No hay comentarios:

Publicar un comentario