lunes, 7 de abril de 2014

procés sobiranista"



CONSULTA
Gabilondo: "No es pot aturar la voluntat catalana sobre el procés sobiranista"
El periodista considera que "Catalunya ha d’entendre que la decisió de celebrar el referèndum seria una obstinació que portaria molt lluny i a camins molt complicats"
Nerea Rodríguez
El periodista Iñaki Gabilondo s’ha referit avui al debat de demà al Congrés dels Diputats quan Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera demanaran que es cedeixi a Catalunya la competència per convocar un referèndum. En aquest sentit, i davant del més que previsible NO del Congrés, Gabilondo ha advertit: “Es pot aturar la celebració del referèndum amb la llei, però no es pot detenir la voluntat catalana sobre el procés sobiranista”.

En un video al seu blog, el periodista opina que “demà és el gran dia” i assenyala que “Artur Mas, donant per suposat el resultat de la votació, va dir que el Parlament espanyol no aturaria la voluntat de Catalunya, però no va explicar si es referia a que no aturaria la voluntat de Catalunya en el seu camí sobiranista o si no aturaria la voluntat de Catalunya sobre la celebració del referèndum”.

Segons Gabilondo, “el que ha dit Mas s’ha de matisar, perquè efectivament la voluntat d’un poble és molt poderosa, però no té atribucions per oposar-se a la llei. Té poder per canviar la llei, però no per desobeir-la”. Alhora, considera que “donades les circumstàncies que es plantejaran a partir de demà, de manera oficial i definitiva, seria qüestió de saber si encara estem a temps de reconduir les coses pel camí de la lògica”.

Sobre el NO de demà del Congrés a la petició catalana, el periodista creu que “el Parlament hauria de suspendre el referèndum donat que tant el Tribunal Constitucional com el Congrés diuen que no ho pot fer, que no és legal. I si el Parlament entén això com un assumpte que és inamovible només té dues opcions: o obeir la llei o enfrontar-se amb la llei”, i afegeix:“Voldríem que el Parlament no s’enfrontés amb la llei, que la obeís”.

Alhora, confessa que “voldríem que aquí hagués passat el mateix que el que va passar al Regne Unit, que s’hagués arribat a un acord per la celebració del referèndum. Sempre he pensat que potser es podria haver arribat a una situació semblant, però la realitat és que no s’ha arribat. I no s’ha arribat ara i ens trobem amb la norma. Es tracta ara només de saber si s’obeirà la llei o es desobeirà. És decisiu saber què faran, perquè estaríem davant del començament d’una formidable confrontació”.

Sobre la voluntat de Catalunya d’avançar en el seu camí sobiranista, Gabilondo assegura que “el Parlament espanyol ha d’entendre això com una realitat definitivament i obrir vies de reflexió per un camí completament nou. Això s’ha de fer, i sense que es trigui gaire a començar, perquè el camí serà molt complicat, llarg, delicat i molt difícil. No es pot perdre més temps”.

Finalment, conclou: “En el primer dels dos casos Catalunya ha d’entendre que la decisió de celebrar el referèndum seria una obstinació que portaria molt lluny i a camins molt complicats. Però el Parlament espanyol, i tots, hauríem d’entendre que la voluntat catalana continuarà plantejant desafiaments que cal afrontar. S’ha de veure si demà serà el dia del gran desacord, o el dia del primer pas cap al retrobament”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario