viernes, 11 de octubre de 2013

Matthew Tree: "Els catalans són tractats com a estrangers a Espanya"
"Quan Catalunya sigui independent la deixaran de veure com un element pertorbador i traïdor, i pot crear un efecte positiu dins d'Espanya"
Lluís Bou
L'escriptor Matthew Tree assegura en una entrevista al diari digitalThe Local, que els catalans són tractats com estrangers a l'Estat espanyol. "En l'actualitat Catalunya encara està a Espanya en contra de la seva voluntat, i ha estat el blanc d'una quantitat extraordinària de prejudicis intraestatals durant els últims 200 anys. Els catalans són tractats com estrangers a l'Estat espanyol. Han estat insultats i vilipendiats, el seu idioma no és vist com un valor per a Espanya, sinó com alguna cosa perillosa, lletja i amenaçant per la identitat nacional espanyola", explica al públic angloparlant.

Segons Tree, el tracte de l'Estat espanyol als catalans és quasi pitjor que colonial per aquestes raons. L'escriptor anglès intenta explicar el rerefons. "Quan els espanyols van perdre les seves colònies estaven perdent els països que havien estat castellanitzats, i el problema d'ells amb Catalunya és que se suposa que hauria de ser una part d'Espanya i, no obstant això, és menys espanyola en molts aspectes que molts països d'Amèrica Llatina".

La reacció davant d'aquesta situació és catalanofòbia, ve a afegir l'escriptor. "Tot plegat fa que Catalunya sigui un objecte de rebuig i, sovint, d'odi. Simplement no encaixa en l'esquema espanyol de les coses, per la qual cosa l'única manera que miren per fer per tal que encaixi és espanyolitzar els catalans". A l'entendre de Tree, d'aquí apareix el constant intent de limitar el català a l'escola.

L'entrevistador també pregunta per què no s'autoritza el referèndum sobre la independència, i Tree respon que és perquè guanyaria el Sí. Segons ell, la majoria s'ha produït per la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, i per l'elevat dèficit fiscal que ha coincidit ara amb la crisi econòmica. Respecte a la situació post independència, Tree preveu un primer intent de boicot d'Espanya, però apunta a una segona etapa de bones relacions entre els dos països.

"Un cop Catalunya sigui independent podrà deixar de ser vista com un element pertorbador de l'Estat espanyol, o com una traïdora nacional, i simplement serà vista com un país estranger. Fins i tot pot crear un efecte positiu dins d'Espanya", assegura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario