jueves, 12 de diciembre de 2013

Boix: “Hem fet el primer pas, sortir als titulars del món”


Carles Boix
Carles Boix, catedràtic de Princeton




Albert Ribas

El catedràtic de Ciència Política de Princeton, Carles Boix, ha assegurat aquest vespre durant el cicle de conferències ‘Vers un país normal’, organitzat per Òmnium Cultural de Sant Cugat, que avui Catalunya ha fet “el primer pas per sortir als titulars del món”. És a partir d’ara, ha apuntat, quan el procés sobiranista inicia la part més transcendental del seu recorregut.

Tot i que l’actualitat avui l’ha marcat la data i la pregunta de la consulta, com no podia ser d’una altra manera, Boix ha pronunciat la conferència ‘La dimensió internacional de l’autodeterminació’. El catedràtic de Princenton ha volgut recordar que l’escenari ideal per poder exercir aquest dret seria el d’un escenari d’una secessió pactada amb l’Estat. Davant les evidents dificultats que això sigui així, ha recordat que en el cas d’una Declaració Unilateral d’Independència, “ el dret internacional reconeix el principi d’autodeterminació”.

Respecte el debat sobre si una futura Catalunya independent romandria o quedaria fora de la Unió Europea, ha parlat de les interpretacions que fa el President de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, sobre els tractats europeus. Segons Boix,quan Barroso afirma que si una part d’un Estat se separés d’un Estat membre els tractats europeus es deixarien d’aplicar automàticament en aquest territori, “usurpa” les funcions al Tribunal de Justícia Europeu i fa unes interpretacions que no li corresponen. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario