viernes, 13 de diciembre de 2013

El Financial Times avisa Rajoy sobre Catalunya: “El problema no desapareixerà”






El Financial Times avisa Rajoy sobre Catalunya: “El problema no desapareixerà”
L’editorial del diari assegura que “la qüestió és si es pot resoldre políticament abans que es torni una crisi constitucional”
Albert Ribas
“El problema no desapareixerà”. Aquest és l’avís que avui li llença el Financial Times al president espanyol, Mariano Rajoy, sobre la qüestió catalana. Després que ahir Catalunya saltés als titulars del món al conèixer-se la data i la pregunta de la consulta. El rotatiu internacional, referent mundial en l’àmbit econòmic, assegura que “la qüestió és si es pot resoldre políticament” el problema entre Espanya i Catalunya “abans que es torni una crisi constitucional”.

L’editorial afirma que Espanya “encara no ha trobat un encaix suficientment còmode" a les diferents realitats lingüístiques i culturals que hi ha a l’Estat i que això ha produït la irritació de catalans i bascos. “L’arrel del problema”, apunta, i que no s’ha solucionat, ha estat la política del ‘café para todos’. Aquesta situació, juntament amb la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional i la crisi econòmica, han estat els altres factors que han provocat el creixement de l’independentisme, segons el diari.
La solució, el federalisme asimètric

Com ja havia fet en anteriors ocasions, el diari aposta pel federalisme asimètric com la solució per aconseguir l’encaix de Catalunya a Espanya. “Espanyols, catalans i bascos necessiten revisar la idea de convivència” i per això remarca la necessitat que “l’Espanya plurinacional necessita un federalisme asimètric que doni a les minories nacionals drets i espais suficients per mantenir-se dins la família”. Finalment, es mostra crític amb Rajoy per haver rebutjat la proposta de pacte fiscal de Mas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario