martes, 10 de diciembre de 2013

Una copa de més


Vicent Sanchis


Pere Navarro ha accelerat els gestos després del consell nacional del PSC que va sentenciar el dret a decidir. El gir dels socialistes ha estat radical. Perquè una cosa és proclamar que no volen cap conflicte amb el PSOE i que a partir d’ara no votaran cap proposta sobiranista a Catalunya que no hagi estat negociada prèviament a Madrid –com si a Madrid volguessin negociar res que afecti la sobirania espanyola- i una altra de ben diferent apuntar-se a la cerimònia de la revindicació espanyolista.

Divendres passat, un dia abans de la gran festa a Madrid, com sol passar amb les celebracions subalternes, la delegada del govern espanyol a Catalunya va aplegar a ca seva els partidaris de la unitat d’Espanya. Amb l’excusa de la Constitució. Hi havia més uniformes que càrrecs electes, com és habitual a l’entorn de María de los Llanos de Luna. Exèrcit, Policia Nacional, Guàrdia Civil, CNI, algun membre del poder judicial i dos partits minoritaris i amb vocació de continuar sent-ho algunes dècades més: el PP i Ciutadans. A darrera hora es va afegir una peça més al bodegón que va sorprendre aquells que encara són capaços de sorprendre’s: Pere Navarro va voler celebrar també amb tan grata companyia els articles 1 i 2 de la Constitució vigent.

La fotografia de María de los Llanos, Alícia Sánchez-Camacho, Albert Rivera i Pere Navarro brindant “amb cava català” va escampar-se per totes les xarxes que es fan i es desfan a la velocitat de la llum. Aquella era la imatge que buscaven PP i Ciutadans per ser menys marginals parlamentàriament, però aquesta és la impressió que convé al PSC? Pere Navarro i els grans capitans consideren que sí. Creuen que ha arribat el moment de competir pel vot de l’àrea metropolitana amb Ciutadans. Han sacrificat gustosament l’estructura i els votants del partit en tota la resta del territori. Des de la “discrepància” –quina?-, el PSC va brindar per una Constitució que l’any 2010 va servir com a excusa al tribunal que porta el mateix nom per fulminar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i liquidar la voluntat democràtica de la majoria dels catalans. Per aquesta Constitució abrasiva brindava Pere Navarro dijous. Mentre alguns dels seus dirigents li demanaven que convoqués també a la manifestació de divendres. Sort que no ho va fer. Va fracassar tant com el brindis. Potser la pròxima vegada, per mantenir el torcebraç amb Ciutadans, el PSC sí que convocarà també a la marxa reial.

Fa poc el Centre d’Estudis d’Opinió va publicar el seu baròmetre de tardor. Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria? Sí: 54,7 per cent. No: 22,1 per cent. Abstenció: 15,7 per cent. Si demà se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya, quin partit votaria? ERC: 21,1 per cent. CiU: 17,2 per cent.  Iniciativa-Verds: 6,2 per cent. PSC: 5,6 per cent. Ciutadans: 5,3 per cent. El PSC, coherent i conseqüent, competint també en intenció de vot amb Ciutadans

<script>
  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
  })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

  ga('create', 'UA-46336440-1', 'iluromataro.blogspot.com');
  ga('send', 'pageview');


</script>

No hay comentarios:

Publicar un comentario