jueves, 12 de diciembre de 2013

Nadal: “El 1714 va ser una equació malèvola: ocupació militar, nova fiscalitat i misèria”


Sense títol
L'exconseller Joaquim Nadal, en una foto d'arxiu




Nadal: “El 1714 va ser una equació malèvola: ocupació militar, nova fiscalitat i misèria”
L’històric dirigent socialista participa en el simposi “Espanya contra Catalunya” que el PSC va criticar


Pep Lloveras
Animal polític des de jove, Joaquim Nadal també és un reconegut historiador i aquesta tarda ha unit les seves dues vocacions per oferir una conferència sobre la fiscalitat a principis del segle XVIII dins el simposi “Espanya contra Catalunya”. “El 1714 es va produir una equació malèvola: ocupació militar igual a nova fiscalitat i igual a misèria”, ha indicat l’històric dirigent socialista des de la sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans.

Nadal ha detallat que amb la guerra de successió guanyada, els Borbons van crear l’impost del cadastre i no en van suprimir cap. “Es va voler vendre com una eina de modernitat, però el que va suposar va ser afegir un nou impost a tot tipus de tributs locals i del Consell de Cent ja existents, que evidentment van passar a ser recaptats per Felip V”, ha dit l’encara president del PSC de Girona. “Tot plegat servia per pagar la nova ocupació militar a Catalunya, però tot i així no eren suficients els ingressos. La misèria pròpia d’una postguerra encara va ser més gran”, ha incidit.

Catalunya no es va recuperar fins ben avançat el segle XVIII, “malgrat el cadastre”, ha subratllat Nadal, que ha definit aquest impost de “poc equitatiu, onerós i de caràcter molt arbitrari”. “Resumint, una penalització de guerra. La idea era igualar els recursos del Principat amb els de Castella”, ha rematat l’exalcalde de Girona i excandidat a la presidència de la Generalitat, que ha evitat comparar-ho amb l’espoli fiscal actual i també ha driblat fer una valoració de les notícies que arribaven sobre la consulta sobiranista.

La presència de Nadal en el simposi, molt aplaudida, ha aixecat força expectació per les crítiques de l’aparell socialista als actes “Espanya contra Catalunya” en el marc del Tricentenari. Nadal és dels dirigents díscols amb el rumb emprès per Pere Navarro i el seu equip més reduït.

No hay comentarios:

Publicar un comentario