miércoles, 11 de diciembre de 2013

«La Via Catalana va impressionar el món, ara no s'aturin»


«La Via Catalana va impressionar el món, ara no s'aturin»

El catedràtic de dret constitucional i internacional de la Universitat de Mont-Real, Daniel Turp, demana al Parlament que no tingui por al referèndum, a una pregunta clara ni a unes “legítimes eleccions plebiscitàries, ni a una DUI”

“No es refiïn d'Espanya”,aconsella




Daniel Turp, entremig d'Enric Roig i Núria de Gispert. Foto: Parlament




No hi ha res com escoltar un jurista i polític que ha perdut dos referèndums sobiranistes per entendre la complexitat i alhora la simplicitat que suposa un procés d'emancipació nacional. En diuen la intel·ligència lateral, la tècnica que els enginyers de l'exèrcit nord-americà utilitzaven durant la Segona Guerra Mundial per millorar els avions de combat. Observaven els avions que tornaven per millorar les parts que no havien estat tocades per foc enemic. Van concloure que els avions que no tornaven eren els que rebien els impactes on els que havien tornat no hi tenien cap senyal.

Això és el que ha vingut explicar aquesta tarda, amb una vehemència i plasticitat encomiable, Daniel Turp, un catedràtic de dret constitucional i internacional de la Universitat de Mont-Real i ex-diputat del Partit Quebequès a la comissió sobre el Dret a Decidir del Parlament de Catalunya que ha d efensat l'empara internacional de la consulta, malgrat la Constitució.
 
Turp ha vist amb un optimisme extraordinari el procés de Catalunya. Un optimisme que ha traçat amb quatre línies. En primer terme, ha volgut deixar clar que l'independentisme a Catalunya està molt més ben vist del que la gran majoria es pensa.  “Vostès van impressionar el món amb la Via Catalana, ara no ho aturin”, ha clamat amb una profunditat pròpia del que ha perdut i no vol que un altre perdi.  “Vostès ja han iniciat el procés, perquè el seu parlament ja ha aprovat una declaració de sobirania, dient que tenen a dret a decidir, només poden continuar el procés”, ha destacat.
 
De fet, Turp ha trobat secundari si hi ha acord o no amb l'Estat espanyol. “El dret a l'autodeterminació vol dir que si no hi ha acord, celebris el referèndum”, ha sentenciat a poc a poc i amb bona lletra. “Els recordo que el Quebec no va demanar permís al Canadà per fer la llei de Consultes, no vam demanar pas permís a Otawa, perquè teníem uns principis democràtics que ens emparen”, ha detallat Turp .
 
Pel que fa la polèmica de la pregunta, Turp ha proposat que sigui “breu” i que es pregunti per la “independència” perquè així no s'entra en el debat de la pregunta i es pot anar al fons del debat sobiranista. Fins i tot n'ha proposat una: “Vol que Catalunya sigui un estat sobirà i independent?”.
 
Turp també ha recomanat als diputats que “no es refiïn d'Espanya” perquè el “Canadà va enviar fins i tot gent amb avió per anar a votar, es van gastar més diners que els que permetia la llei, ens treien les tanques!”. “No s'enganyin, faran trampes!”, ha advertit. “Posin observadors internacionals”, ha afegit com un consell imprescindible.
 
El compareixent tampoc se n'ha estat de contemplar que Espanya no cedeixi a l'acord. Ha estat aquí quan Turp ha animat els ànims de la comissió, sobretot d'alguns diputats refractaris amb posicions de tirar pel dret. “Si no hi ha acord, facin unes plebiscitàries, si el 50% més 1 dels diputats volen la independència, la proclamen, Catalunya tindrà amics que la reconeixeran”, ha assegurat convençut. “Les eleccions plebiscitàries són apropiades i legítimes, una declaració unilateral posterior és legal”, ha reblat.

“I quan tinguin la independència, una independència que vostès volen per obrir-se al món, tindran els poders dels poders, poder fer la Constitució amb els seus valors i els seus principis, que sigui l'ànima del seu poble, no ho aturin”. La sessió s'ha aixecat. Ningú no ha quedat igual, ni uns per poc ni uns per massa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario