jueves, 27 de marzo de 2014

El fet



El fet


Quan el canceller alemany Helmut Kohl va decidir d'aprofitar el moment històric que tenia davant per a aconseguir la reunificació alemanya es va trobar que el seu principal enemic no era la Unió Soviètica, com s'hauria pogut esperar, sinó França. Mitterrand bufava i protestava amb una energia que ens desconcertava a tots. Una vegada ho va fer davant un grup nombrós de periodistes, esbalaïts d'allò que vèiem. No en recorde la frase exacta, però Hitler i Kohl eren en la mateixa sentència. I no era pas una comparació exactament positiva.

Kohl, que es vantava de no llegir els diaris del matí fins que no era al llit, a la nit, tenia en aquell temps un cap de premsa llegendari. Lamente no recordar-ne el nom. Era un home que havia fet de polític molts anys i que, més que pensar com un periodista, pensava sempre en termes d'estadista. Quan li vam comentar l'escena de Mitterrand, vaig rebre'n una lliçó política. Ens va dir: 'Senyors –per algun motiu sempre ens tractava de senyors–, heu d'entendre que un polític té necessitat de parlar. No li ho tingueu en compte i mireu els fets, que és això que importa.'

Efectivament. Mitterrand va cridar molt, però molt. Va amenaçar molt. Va arribar a insinuar el renaixement de l'entesa franco-russa, contra Alemanya. Però França va acceptar la reunificació alemanya com un fet: 'Mireu els fets, que és això que importa.' I ho dic a propòsit de la sentència del Constitucional espanyol i els estira-i-arronsa d'ahir. Per primera vegada, el parlament català ha fet cas omís d'una sentència del més alt tribunal espanyol. La declaració de sobirania continua penjada a la web del parlament. I ningú no ha iniciat cap tràmit per a complir la sentència.

Ja ho sé que les coses van tan de pressa que sembla que res no tinga importància i ni tan sols ens emociona que el parlament català desobeesca públicament les lleis espanyoles. Però els fets en tenen, d'importància, quan parlem de les grans ocasions, i aquesta n'és una.

No hay comentarios:

Publicar un comentario