sábado, 8 de marzo de 2014

El 'Financial Times' acusa Espanya de "post-imperial" i "jacobina"


ESPANYA
El 'Financial Times' acusa Espanya de "post-imperial" i "jacobina"
"Madrid utilitza la Constitució com una tauleta de pedra per colpejar els catalans i bascos", critica el rotatiu britànic
Lluís Goñalons
L'editor d'afers internacionals del rotatiu anglès Financial Times, David Gardner, carrega avui contra el tracte "post-imperalista" i "jacobí" que l'Estat espanyol dispensa a Catalunya. En un article titulat 'Espanya i Gran Bretanya no han de témer la paraula amb F', Gardner proposa donar solució federal a l'anhel sobiranista de Catalunya, el País Basc i Escòcia.

"Madrid utilitza la Constitució d'Espanya com una tauleta de pedra per colpejar els catalans i bascos. A més, episòdicament ressonen per Brussel·les veus dient que la independència significa el probable desterrament de la Unió Europea", critica l'editor qui ha insistit en la seva solució federal. Una proposta que encara avui provoca "calfreds" als Estats britànic i espanyol.

El triangle sobiranista

El periodista albira una mena triangle entre catalans, escocesos i bascos. Afirma que el trident busca més autogovern i, en aquest sentit, retroalimenta les seves accions. "S’observen per aconseguir més llibertat de gestió"valora el periodista britànic.

Per una banda, Catalunya es mira Escòcia amb admiració perquè el govern britànic ha permès la votació de setembre sobre la independència d'Escòcia. Mentre que el govern espanyol ha reiterat, en forma de declaracions, missives i gestos, el seu 'no' al referèndum.

Al seu torn, el Partit Nacional Escocès ha pres molt interès al País Basc, on els governs recullen gairebé tots els seus impostos. Sota la fórmula fiscal del País Basc, el govern autonòmic remet a Madrid aproximadament vuit vegades menys ingressos per càpita que els catalans.

Mentre que el País Basc es mira Catalunya, qui ha vist negat el seu anhel per la llibertat en nom de la legalitat, “un concepte jacobí obsolet” per part del govern espanyol, segons critica el periodista.

L'editor d'afers internacionals del FT critica el recel a les tres nacions europees a pensar en altres alternatives com la possibilitat d'un federalisme asimètric que esborri la independència com a marc d'acció possible.

No hay comentarios:

Publicar un comentario