viernes, 14 de marzo de 2014

Un article d’un important ex-parlamentari europeu deixa clar perquè legalment Catalunya no pot ser expulsada de la UE


Un article d’un important ex-parlamentari europeu deixa clar perquè legalment Catalunya no pot ser expulsada de la UE

Pkroniktegning0503El diari danès Jyllands-Posten, va publicar el passat dia 5 de març un magnífic i molt aclaridor article del veterà polític Jens-Peter Bonde, que tracta sobre sobre els drets i les relacions d’una Escòcia i una Catalunya independents amb la Unió Europea (UE).
Bonde va ser membre del Parlament Europeu fins al 2008, i havia estat reelegit per al seu càrrec en sis ocasions consecutives. És per això que coneix profundament les lleis i els tractats que regeixen la Unió Europea, i que la seva opinió té un gran valor.
En el seu article Bonde apunta que els rumors que provenen dels governs espanyol i britànic sobre que tant Catalunya com Escòcia serien expulsades de la UE, en cas d’independència, no disposen de cap base legal.
Bonde assenyala que els tractats de la UE no contenen cap tipus de disposicions que permetin que les persones puguin expulsades de la Unió i que això només podria succeir legalment si es fes un canvi en els tractats, situació que requeriria l’acord unànime dels 28 estats membres. Bonde també assegura que tampoc es troben en el Tractats de la UE cap disposició sobre l’assignació de drets a les regions que es converteixen en nacions, i que això també requeriria canvis per unanimitat en els tractats.
En canvi si que troba forts fonaments jurídics en relació a quin país europeu té dret a ser membre de la UE, tant si ja en forma part com si no, i això és sempre que compleixin diversos criteris que Catalunya i Escòcia, naturalment, ja compleixen, perquè la llei de la UE que ja s’aplica als dos territoris i que:”Té prioritat sobre totes les lleis regionals i nacionals”.
Bonde recorda que quan Txecoslovàquia es va dividir en la República Txeca i Eslovàquia el 1993, els dos països no van ser castigats per la seva separació, sinó que van ser tractats com a nacions independents, i van aconseguir una representació equivalent a la d’altres nacions amb la mateixa població. Per això, conclou que si Catalunya i Escòcia reben un tracte menys favorable poden apel·lar davant del Tribunal de la UE. i raonar que estan sent objecte de discriminació en comparació amb altres nacions, i que serà molt difícil de trobar motius legals per rebutjar el seu recurs.
L’ex-parlamentari europeu afirma que el dret a l’autodeterminació és un principi jurídic internacional que també és reconegut per la UE, i que no hi ha autoritat per excloure Catalunya i Escòcia de la Uniósi voten per la independència, perquè les seves relacions amb Espanya i la Gran Bretanya són un assumpte espanyol i britànic, on la UE no té competència, i per contra la competència espanyola i britànica no es suficient per excloure els dos països de la UE, ja que han votat a favor de la independència d’Espanya i la Gran Bretanya, no de la Unió Europea.

No hay comentarios:

Publicar un comentario